Bucuresti - Bd Unirii, 10 octombrie 2021

Zi de Bine

Asociatia

Zi de Bine

Asociația Zi de Bine creează „Loc de Bine”, camere de audiere pentru minori, împreună cu Asociația Victimelor Infracțiunilor Sexuale.

Nimic nu e mai traumatizant, mai mutilant și mai de neiertat decât un copil agresat. Un copil abuzat. Un copil violat. Un copil martor al celor mai întunecate manifestări umane. Un copil victimă. E cea mai mare trădare pentru însăși natura umană. Și se întâmplă inuman de des. Mai des decât am vrea să citim aici, negru pe alb, în cifre: una din cinci victime din dosarele trimise în judecată de procurorii români este un copil. Anul trecut: 2.111 copii.

Când drama unui copil ajunge într-un dosar la Parchet, este, paradoxal, și bine și rău. E bine, pentru că vinovații sunt chemați să răspundă. E rău și e greu pentru că fiecare copil își povestește și repovestește chinul pe care l-a trăit sau oroarea căreia i-a fost martor. Își retrăiește drama. Sunt multe holuri de parchete care răsună de plânsetele copiilor care povestesc prin ce au trecut. Uneori, nu o dată. Căci trebuie să răspundă întrebărilor mai multor reprezentanți ai instituțiilor.

Pentru copiii care sunt victime sau martori ai unor infracțiuni ne-am mobilizat în Februarie. Pentru ei am facut #LocDeBine, trei camere dedicate audierii copiilor, în cadrul a trei parchete de pe lângă tribunale din România: Constanța, Vrancea și Vâlcea. Împreună cu Asociația V.I.S.