Bucuresti - Bd Unirii, 23 martie 2025

Asociația AVATAR

Asociatia

Avatar

Prin donația ta poți susține continuarea activităților și pentru alți tineri neauzitori din București. În România există aproape 2000 de copii și tineri surzi, câteva sute dintre ei fiind înscriși în școlile speciale din capitală. În total, în România sunt peste 23.000 de persoane fără auz.

Într-o lume fără sunete, este greu, uneori imposibil, pentru copiii și tinerii cu deficiențe de auz și vorbire să acceseze forme ale artei – altele decât artele vizuale.

Dar noi credem că există forme artistice ce pot fi adaptate astfel încât tinerii neauzitori să poată avea acces la viața culturală, dar și mai mult, să creeze produse culturale!

Dincolo de ceea ce credem, am demonstrat prin intermediul ultimului proiect că există metode ce pot fi adaptate persoanelor neauzitoare, produse accesibilizate lor, în calitate de consumatori și de creatori.

Tinerii cu deficiențe de auz și vorbire nu au acces la produsele culturale destinate majorității: teatru, concerte etc. și au nevoie să se implice in actiuni culturale adecvate nevoilor lor, să se exprime artistic, să fie creatori de artă si cultură.

Mesajul principal reieșit din atelierele realizate în cele 3 școli speciale din București, Buzău și Focșani a fost ca tinerii cu deficiențe de auz vor să fie percepuți și tratați la fel ca orice alți tineri. Nevoile lor sunt aceleași ca ale oricărui tânăr, a avea acces la cultură și artă fiind parte din procesul sănătos de dezvoltare al oricărei persoane!

Noi am folosit mai multe metode, pe care le-am accesibilizat pentru tinerii neauzitori:  Basketbeat,  Teatru Senzorial Labirint și campaniile stradale.

În ultimele 5 luni, peste 200 de tineri neauzitori din București, Buzău și Focșani au participat la ateliere de basketbeat si au creat spectacole pentru colegii si profesorii din școlile lor; au trecut printr-un  labirint  creat special pentru ei prin intermediul spectacolului de teatru senzorial ; și au creat campanii stradale folosind metode specifice pentru a atrage atenția comunităților asupra nevoii lor de a beneficia de produse culturale accesibile lor.

Pentru a derula 6 ateliere de basketbeat pentru 10 tineri cu deficiențe de auz și vorbire din București și a crea un spectacol este nevoie de 4200 lei.

Pentru a crea un spectacol accesibilizat de teatru labirint pentru tinerii neauzitori din București este nevoie de 12000 lei.

Pentru a derula o campanie cu tinerii cu deficiențe de auz și vorbire este nevoie de 4 întâlniri și materiale, cu un cost total de 4300 lei.

Prin donația ta poți susține continuarea activităților și pentru alți tineri neauzitori din București. În România există aproape 2000 de copii și tineri surzi, câteva sute dintre ei fiind înscriși în școlile speciale din capitală. În total, în România sunt peste 23.000 de persoane fără auz.

Câteva testimoniale de la oamenii implicați în proiect:

Ion Nicolae, formator basketbeat: ”Încercam să redăm sunetul copiilor cu dizabilități și cu deficiențe de auz prin baschet și bătaia mingiilor de baschet.” ”Copiii au fost plăcut surprinsi și impresionați că există totuși o metodă prin care ei pot înțelege muzica altfel decât să o audă cu urechile”

Armando, elev Scoala Profesionala Speciala pentru Deficienti de Auz „Sfanta Maria” Bucuresti, participant la atelierele de Basketbeat: ”În acest atelier am învățat cum să bat mingea pe ritmul muzicii și mi se pare o activitate foarte frumoasă și foarte plăcută.”

Eleva Scoala Profesionala Speciala pentru Deficienti de Auz „Sfanta Maria” Bucuresti, participantă la atelierele de Basketbeat: ”Mi-a placut foarte mult, iar copii învață și se dezvoltă prin astfel de exerciții”

Cristina Grimniceanu, profesor Elev Scoala Profesionala Speciala pentru Deficienti de Auz „Sfanta Maria” Bucuresti: ”Copiii nostri, in calitate de beneficiari, prin aceste proiecte isi dezvolta abilitati pe care in alte contexte le-ar dezvolta mai greu. Sub forma jocului, Basketbeat-ul pe care l-am descoperit acum impreuna cu copiii nostri, le dezvolta atentia, capacitatea de concentrare, motricitatea si nu in ultimul rand, invata nu doar sa primeasca, ci si sa ofere”.

Stefania, eleva Centrul Scolar pentru Educatie Incluziva „Elena Doamna”Focsani, participantă la atelierele de campanii stradale ”Azi mi-a plăcut să ma joc cu parașuta și mă bucur să-mi cunosc mai bine colegii”.