Bucuresti - Bd Unirii, 23 martie 2025

N-avem SANGE?!

N-avem SANGE?!

Este un program derulat de Asociatia HEM, pentru Institutul Național de Transfuzie Sanguină si reprezinta un demers amplu, desfasurat la nivel national, pentru sprijinirea donarii voluntare de sange.

Cifre ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii plaseaza Romania in zona de avarie, din punct de vedere al numarului de donatori, acestia avand o pondere de sub 2%, fata de media europeana situata in jur de 4%, iar aceasta nu este singura problema. Exista totodata un proces de imbatranire a donatorilor constanti si un fenomen de donare singulara, prin aceea ca donatori eligibili, tineri in marea lor majoritate, doneaza o singura data, dupa care nu mai revin la donare.

In acest context se constata nevoia stringenta pentru un demers sustinut de educare a publicului, deoarece lipsa accentuata a sangelui pentru transfuzii pune toata societatea sub risc. Sangele este de fapt un tesut viu si nu doar un lichid colorat, un tesut din care o parte poate fi stocata pentru cel mult 42 de zile, iar o alta maxim 6. Aceste lucruri sunt de natura sa faca si mai complicat demersul nostru, dar totodata sa ne si motiveze suplimentar.

Prin urmare, misiunea noastra este aceea de a dezvolta si consolida o comunitate cat mai mare de donatori, pe care sa-i ajutam sa inteleaga ce beneficii minunate pentru sanatatea lor le poate oferi donarea regulata de sange. In acest sens avem aici un interviu cu d-na Dr. Corina Posea, unul dintre cei mai buni medici hematologi, din Romania:  http://n-avemsange.ro/2018/06/29/150-000-de-vieti-pe-an/

In cadrul comunitatii noastre de donatori am structurat un nucleu de ambasadori ai donarii de sange, pe care i-am numit sugestiv #bloodfluenceri. Grupul lor este aici: https://www.facebook.com/groups/151237075453912/?ref=bookmarks

Bloodfluencer-ii sunt donatori si totodata persoane cu ADN de lider, orientati catre activism social, iar noi ne dorim sa marim coeziunea grupului lor, inclusiv prin parteneriatul la evenimente precum cele organizate de ABRC in cadrul carora mii de alergatori au ales sa ne sustina.

Ramaneti deci in contact cu cauza noastra, donati si vorbiti-le tuturor despre asta!

Ne gasiti si pe Facebook, Instagram, LinkedIn si TikTok