Bucuresti - Bd Unirii, 24 martie 2024

Asociatia pentru Victimele Infractiunilor Sexuale

Aleargă, alături de noi, la Legal-Half Marathon pe 26 martie 2023 și donează, ca să realizăm împreună #LocdeBine No. 9, un spațiu special pentru audierea copiilor la Judecătoria Constanța.

#LocdeBine a transformat ireversibil justiția pentru copii în România. Am amenajat și dotat cu noi tehnologii opt spații dedicate audierii copiilor în parchetele de pe lângă tribunalele Constanța, Vâlcea, Vrancea, Sibiu, Mureș, Argeș, Bacău și București, plus un centru integrat la Săftica, Ilfov (cu infrastructura necesară pentru intervievare, examinare medico-legală, evaluare psihologică și asistență terapeutică), numit #LocdeAdevăr.

Proiectul #LocdeBine a devenit model de bună practică. Conceptul de amenajare a spațiului, dar și a tehnologiilor integrate, a fost donat către:

  • Ministerul Public, care va amenaja 30 de locuri de bine în parchetele din toată țara, prin fonduri norvegiene;
  • MAI, care a amenajat deja 44 de locuri de bine în unitățile de poliție prin fonduri conform OUG Nr. 105 / 2021.

 

Și asta pentru că Asociația pentru Victimele Infracțiunilor Sexuale are ca scop transformarea profundă și de durată a modului în care copiii victime ale unor abuzuri sexuale sau martori interacționează cu sistemul judiciar din România și primesc asistență de specialitate din partea instituțiilor ce au ca atribuții legale să vegheze interesele minorilor.

 

Tot mai mulți copii sunt și vor fi ascultați în camere speciale amenajate prietenos, iar procurorii români învață nu doar să folosească copilul victimă ca sursă de informații, ci și să îl susțină să facă dezvăluiri, să îl respecte ca persoană cu drepturi depline și să îi ofere sprijinul de care are nevoie pentru a depăși momentele de criză.

 

Mai mult, în parteneriat cu Asociația VIS, Institutul Național al Magistraturii a creat un program de formare specială pentru investigatorii violenței sexuale împotriva copiilor. Un plan în oglindă avem și pentru judecători și instanțele de tutelă.

 

Astfel, avem nevoie de ajutorul vostru pentru a strânge 30.000 de euro ca să amenajăm #LocdeBine No. 9 la Judecătoria Constanța. O cameră de audiere special amenajată pentru copii și dotată cu noi tehnologii, care să permită inclusiv transcrierea interviurilor. Dar, pe lângă infrastructură, ne-am propus să realizăm și pregătirea profesioniștilor cu traineri internaționali. Ne bazăm pe deschiderea judecătorilor constănțeni, curajoși să piloteze ca metodă de ascultare protocolul NICHD, special adaptat acestui scop, un instrument de lucru cu adevărat centrat pe interesul copilului.

 

Aleargă alături de noi, la Legal-Half Marathon 2023, și fii alături de copiii care trec prin trauma majoră a abuzului sexual. Cum poți face asta? Alege și DONEAZĂ pentru cauza noastră:

Asociația pentru Victimele Infracțiunilor Sexuale

CIF: 43828377

Registrul Asociațiilor și Fundațiilor: 959/212/2021

Contul: RO06 BTRL RONC RT05 8417 3901